Social Icons

Pages

Wednesday, 24 December 2014

Skill Skala @ Saving - Emas dan Ar-Rahnu



Assalamualaikum..

Alhamdulilah, disini ingin berkongsi sedikit tentang ilmu simpanan emas - skill skala by Tok Belagak.

Pandangan saya yg naif ini, skill ini secure jika dibuat mengikut kaedah dan disiplin yg betul - sama ada utk saving @ juga utk jual beli secara berkala.

Nilai gram di atas sebagai cth. Jika tak mampu beli 5 @ 10 gram setiap bulan, belilah sekadar termampu cth gold bar 1 gram atau cincin. Banyak dalam pasaran online sekarang dan harganya jauh lebih murah berbanding dari kedai emas. Nasihat saya juga lebih baik membeli secara COD atau jika yakin dengan penjual boleh membeli secara kiriman pos.

Baiklah, jom kita studi sikit2 graf kt atas. 

Jika dilihat pada jadual tu, bulan 1 hingga ke-5 kita hanya ambil 50% daripada nilai marhun ar-rahnu.

Cmne nak kira nilai marhun ye..ok cthnye begini. 
Andaikan kita ada 10gram dan rujuk pada nilai ar-rahnu utk emas 999.9 @ 24.0k pada 24-12-2014

HARGA PASARAN BARANG KEMAS PADA 24-12-2014
KARAT% EMASHARGA SEMASA (RM)
24.0K99.99151.48
22.8K95.00143.91
22.0K91.60138.86
21.0K87.50132.55
20.0K83.50126.23
18.0K75.00113.61

Nilai marhun (ar-rahnu) yg kita layak ambil 75% (0.75) daripada nilai harga semasa.

10gram x RM151.48 x 0.75 = RM1,136.10

Tapi spt kita bincang di atas, utk bulan 1-5 hanya ambil 50% shj so...

10 gram x RM151.48 x 0.50 = RM757.40 - simpan @ boleh dijadikan modal utk pembelian bulan seterusnya

Upah simpan sebulan: (10g x RM151.48)/100 x 0.70 = RM10.60

* Dalam masa yg sama, boleh promote @ menjual barang di dalam ar-rahnu tersebut. Ambil gambar siap2 termasuk ukuran berat, panjang dll sblm masuk ar-rahnu. 
* Jual mengikut harga pasaran semasa 

Ok, apa jadi jika anda tidak ingin menjual barang yg di dalam.

* Anggap nilai marhun masih sama (utk tujuan pemahaman). 
In reality nilai marhun berubah setiap hari.

Pada bulan ke-6, anda naikkan nilai marhun pada 55% (0.55);

10 gram x RM151.48 x 0.55 = RM833.14

Tebus barang bulan 1 tadi, RM757.40 + (RM10.60 x 5 bulan) = RM810.40 (ada baki RM22)

Ar-Rahnukan semula pada nilai marhun 55% = RM833.14 - simpan @ buat modal utk pembelian seterusnya.

Utk bulan ke-7, ulang semula dengan tebus barang bulan ke-2.
Utk bulan ke-8, ulang semula dengan tebus barang bulan ke-3.
Utk bulan ke-9, ulang semula dengan tebus barang bulan ke-4.
Utk bulan ke-10, ulang semula dengan tebus barang bulan ke-5

Salah satu kelebihan skala ini, upah simpan sudah dapat cover setiap kali anda naikkan nilai marhun.

Secara puratanya akan ambil masa 2 1/2 tahun utk lengkapkan cycle sehingga nilai marhun 75% dan ketika ini anda akan rasa terkejut dengan nilai saving + gram emas anda dalam ar-rahnu.

Then, boleh lah reset game. Jual emas anda dalam ar-rahnu mengikut harga semasa @ pasaran.

Dalam tempoh itu juga anda boleh menjual brg2 dalam ar-rahnu. Ikut mood anda utk menjual.

Ok, rasanya itu sahaja perkongsian buat masa ini.
Mudah2an memberi sedikit ilmu dan pemahaman dlm skill skala ini.

Ada masa nanti kita cerita skill lain pulak, insyaAllah.

Wallahualam

Tuesday, 23 December 2014

Pray For Pantai Timur




Ya Allah, redakanlah bencana alam yang saudara kami sedang alami di sana.

Lindungilah mereka ya-Allah..kasihanilah mereka ya-Allah.

Sesungguhnya kepada Engkau lah tempat kami memohon perlindungan dan setiap yang berlaku adalah atas ketentuan-Mu ya-Allah.

Bantulah saudara kami yg mengalami banjir dan bencana alam di sana. Sesungguhnya Engkaulah lah Maha Pengasih dan Maha Penyayang.

Makbulkanlah doa kami ya-Allah..

Amin Ya-Rabbal Alamin

Thursday, 30 October 2014

Pesan Sifu - Ilmu Perniagaan

Assalamualaikum...

Sedikit ilmu utk di kongsi bersama. .

PESAN SIFU 

Bila kita menjalankan perniagaan ini. .kita seharusnya bantu level 1 kita sendiri utk jadi seperti kita..bantu bermaksud..kita mendidik dan mengajar segala teknik dan ilmu yg ada supaya level 1 kita menjadi seperti kita. Bentuk mereka..jadikan mereka leader bg group mereka sendiri..hargai mereka.


Tetapi dlm mengajar dan mendidik serta membentuk itu..kena terapkan kiasan ini...di ibaratkan seperti..kita menyuruh anak melukis..di beri pensil dan kertas..suruh lukis gambar kucing...biarkan mereka melukis dahulu. .kalau mereka belum melukis lagi dan mengeluh..kita x semena mena pergi lukis gambar kucing...maknanya..anak kita x qkan dpt belajar bagaimana utk melukis. Biar mereka lukis..apa yg mereka x tau..kita gambar. Jangan biarkan anak anak bergantung terus kepada kita hanya utk melukis. Didik dan bantu sahaja.

Begitulah dlm bisnes rangkaian ini. Terapkan ilmu...level 1 kena belajar..teknik dan cara tackle pelanggan..apa yg x tau..maklumkan pada upline..buar upline bantu apa yg boleh. .jgn kita terus terusan minta bantuan..sekurang2nya ilmu yg kita dpt...masalah yg kita dpt..jadikan sebagai pegangan.
Seronok x seronoknya buat bisnes nie. .apa bila melihat rangkaian dan komisen semakin membesar...rasa mcm x logik pula gaji naik mendadak dadak...sampai terpikir pikir kenapa x buat lagi dulu.? Ingat..bantu level 1 anda..lahirkan mereka sebagai leader.

Leader yg hebat bukan datang dari berapa byk dia taja sebulan. .tetapi berapa ramai leader leader yg hebat lahir di bawahnya. Setapak anda membantu rakan rakan di bawah anda..sebenarnya anda sudah dua tapak lagi ke hadapan.

Cuba lihat...setelah sebulan atau 2 bln join..bagaimana kenaikkan gaji kita. ? Masih di takuk yg sama.?
Jgn give up..jgn mengalah...teruskan menaja dan lahirkan lagi manusia seperti kita. In sha Allah...allah akan pandang usaha kita.
Bantu rakan rakan utk keluar dr kesusahan...kebebasan kewangan..=)
Wallahualam..

Wednesday, 29 October 2014

Tips mendidik anak 0-3 tahun..=)

Yang aku nak share kat sini ialah..
masa kitorang jumpa Dr. Sherine tu ada banyak sangat input yang berguna dia bagi.

Terutama anak-anak yang umur  0-3 years old. 
Seriously berguna like hell.
In fact aku dah praktikkan beberapa tips yang doktor tu bagi.
Dan Alhamdulillah memang berkesan. =)


Ok aku buat dalam point form la eh.
Senang korang nak hadam.

1. Biasakan dan kerapkan bawak anak main pasir, buih, rumput, dan plastesin. 

Kalau boleh biar dia sentuh guna tangan dan kaki. Biar dia exposed dan touched dengan texture pasir, rumput, buih, etc. Benda-benda tu sangat merangsang motor skills dan sensory skills anak-anak.
Aku nak explain lebih-lebih pon, aku bukan doktor. T_T
So mohon akur je lah dengan fakta yang diberikan ini.

Tip didik anak, bermain di pantai untuk motor skil
Terapi juga ni bermain pasir di pantai. 


2. Don't expose to too much things in a box. 

"Things in a box" tu macam, tivi, ipad, tablet, phone, games etc. Yang ni paling ngeri.
Aku tengok sendiri dengan mata kepala aku, masa pergi special school Dr Sherine tu, ada sorang budak Australian ni. Umur baru 4 tahun. Jari tangan dia, kaki dia, lutut dia, semacam tak normal. Tak tahu nak describe macam mana.
Tapi korang nak tahu apa sebab dia jadi camtu?
Sebab too much exposed to computer light and touch screen!!
Scary nak mampos hoiii.
Tak sangka sampai boleh jadi gitu kan.
Mak dia exposed budak tu main ipad sejak lahir tau. T_T

Aku borak ngan mak budak tu, sampai nangis-nangis makcik tu cerita kat aku.
Dia cakap saraf-saraf anak dia dah rosak. 
Sebab takde rangsangan dan kurang latihan pergerakan masa kecik. 
Patutnya masa kecik kan, baby aktif gila nak meniarap la, nak merangkak la, nak lompat-lompat la. Kan?
Tapi sebab parents dia terlalu busy, dan diorang takde pembantu rumah, so dia bagi je baby tu leka dengan ipad 24/7! Hamik kau.
Aku dengar pon macam nak baling lesung batu je kat mak dia. ;D

So bila anak dia dah umur 4 tahun ni, baru nak pergi kelas pemulihan.
Belajar lompat, belajar meniarap, belajar merangkak. Kesian kan?

Sampaikan diorang tak bagi keluarkan apa-apa gadget depan budak tu.
Ada sekali tu, phone aku ada SMS masuk, so aku nak keluarkan la dari beg nak check SMS kan. Tetiba Dr. Sherine cakap kuat-kuat,
"No handphone in front of Alex! No handphone in front of Alex please!"

Gitu.
Takut aku. :D

Aku ada mintak komen Dr. Sherine tentang gadget-gadget ni.
Sebab aku pon selalu je tengok Boboiboy dengan Haikal kat ipad. Hehehehe.
So ini jawapan Dr.Sherine,
"Takde masalah kalau nak tengok benda in a box ni (ipad, tivi, phone). But make sure not more than 10 minutes at a time."
"Never leave the child and ipad alone. Watch with him. Tengok Boboiboy sama-sama dengan dia, interact dengan dia. For example, kita cakap, Oh Boboiboy is wearing a red cap. Oh there, Boboiboy plays badminton with his friends! Sentiasa interact dengan dia while watching."
"It's a good sign when he wants to watch ipad, he asks you to join him. But bad sign when he doesn't want anyone to disturb or join him while he's watching. Itu petanda buruk. So always always always be with him and interact with him while watching."

Ini bahasa mudah untuk faham kenapa ipad, tivi, phone, games tak elok untuk perkembangan kanak-kanak, menurut Dr Sherine:
Bila kita tengok ipad, mata kita tertumpu kepada satu level sahaja.
Tiada pergerakan "rolling" oleh mata.
So bila too much ipad, that means no eyes nerves stimulation.
So lama-lama pandangan anak tu tak luas.
So brain dia pon tak boleh fikir dengan luas/kreatif.
So parents digalakkan supaya banyak stimulate mata baby. How?
Bawak keluar rumah. Look around. Atas, tunjuk sky, tunjuk airplanes.
Bawah, tunjuk grass, tunjuk cat, tunjuk flowers.
Kalau tak boleh keluar rumah, still boleh buat dalam rumah.
Contohnya, boleh guna mainan flash cards ABC tu.
Flash huruf A kat atas, supaya anak dongak ke atas.
Pastu flash huruf B kat bawah pulak.
Pastu flash huruf C sebelah kiri, huruf D sebelah kanan.
Dan sebagainya.
Dengan cara macam tu, automatik ada "rolling" eyes movement.
 So bila ada pergerakan mata atas bawah atas bawah camtu,
saraf mata dirangsang dengan baik. 
So brain development pon berlaku dengan baik.

Gitu.
Aku rasa cukup mudah penjelasan yang Dr. Sherine bagi tu.
Terutama untuk orang vangang macam aku ni nak faham.
Maafkan saya, saya bukan Doktor. Dulu SPM Biologi B3 je. T_T



3) Stimulate their imitation skills.

Imitation skills ni ialah kebolehan mengikut atau meniru apa saje perkara yang dilihat disekeliling. Contoh kalau anak nampak kita clap hands, dia pon ikut clap hands. Camtu.
Dr. Sherine kata, ini masalah terbesar budak-budak sekarang.
Lack of imitation skills.
So vocab kurang, otak lambat pick-up, etc.
Because language and speech is also an imitation skill,
attitude pon imitation skill,
cara berfikir pon imitation skill,
dan semua-semua tu pon related to brain development.

So parents digalakkan buat kaedah-kaedah macam ni:
Say a word, dan suruh anak ulang.
Lukis satu simple drawing, dan suruh anak tiru.
Buat mimik muka macam nangis, senyum, gelak, marah dan suruh anak tiru.
Buat satu kerja mudah macam susun bantal atas katil, susun buku kat rak, dan suruh anak ikut.
 Nyanyi satu lagu, dan suruh anak ikut nyanyi.
Dance mengikut muzik, dan suruh anak tiru step yang kita buat.
Buat satu pergerakan macam merangkak, lompat, mencangkung, bergolek, dan suruh anak buat sama.

Gitu.

Oh lagi satu, Dr. Sherine cakap, pergerakan merangkak ialah sangat-sangat bagus.
Sebab dia melibatkan seluruh anggota badan, dari kepala ke hujung kaki.
Dan menurut kajian, baby yang mengalami fasa merangkak yang lama, dikatakan lebih genius dan berfikiran kreatif berbanding baby yang merangkak sekejap atau tak merangkak langsung (terus boleh berjalan).

Part ni aku terkedu.
Sebab Haikal memang tak merangkak langsung.
Dia tu kan dulu lepas meniarap, terus duduk.
Lepas duduk terus berdiri dan berjalan.
T___T

Tapi takpe. Dr. Sherine kata masih belum terlambat.
So sekarang hari-hari aku suruh Haikal jadi tiger.
Sebab nak suruh dia merangkak. Kahkah.

Merangkak pun bagus rupanya
Pakat2 jadi tiger ya!



4) Banyakkan concept toys berbanding mainan superheroes, monsters, etc.

Concept toys tu macam, ABC 123 blocks, Lego, animals (yang realistic dan senang nak recognize), shapes blocks, vehicles, colour blocks, etc.
Sebab benda-benda ni boleh tambahkan vocab anak.
Plus boleh belajar sambil bermain.
Dr. Sherine kata, avoid belikan mainan-mainan yang tak realistik.
Macam barbie doll, superheroes dalam tivi, monsters, etc.
Sebab masa bermain, dia tak boleh kaitkan dengan dunia realiti dia.
Takut dia terlebih taksub dengan dunia yang fantasi tu pulak.
Macam tak elok sangat la kan.

Padahal aku pon banyak je belikan Haikal mainan otromen. T_T
Siap nak tidur pon, Haikal akan selimutkan otromen.
Mama dia dapat selimut sipi-sipi, sikit pon Haikal tak peduli. -..-

Tip Pertuturan: Pilih mainan yang boleh make up story dan realiti
Banyakkan toys yang boleh relate dengan realiti bukan hanya fantasi.. 

5) Bila nak ajar anak bercakap, ajar word dulu, avoid sentence.

Contoh macam kalau kita pergi zoo, kita nak tunjuk elephant kat anak,
better cakap,
"Elephant!" 
bukan 
"That is elephant!"
atau 
"Wow u see that big elephant?"

Camtu.

Unless kalau anak dah hafal animals tu semua, so boleh ajar sentence dengan adjective pulak.
Contoh,
"Tall giraffe. Big elephant. Beautiful butterfly. Yellow bird."
Avoid guna perkataan "The This That And With etc".
Direct je cakap "Big tiger. Beautiful bird."
Camtu.
Ajar word by word.
Nak ajar budak bercakap kena slowly dan repetitively.

Bila nak bagi arahan pun sama.
Sebut perbuatan itu sahaja. Without a complete sentence.
Contoh,

"Eat." 
bukan
"Come and eat."
atau
"U must eat."

"Sit."
bukan 
"Come and sit beside Mama" 
atau,
"Sit and keep quiet."

Lama-lama budak tu akan cepat recognize, which one is noun, adjective, verb, etc.
Lepas dia dah banyak vocab, baru boleh start ajar buat sentence.



6) Kalau budak takut strangers. Ask them to high-5. Avoid salam, hug or kiss.

Biasanya budak yang takut strangers ni sebab dah banyak kali trauma atau ada bad experience each time jumpa strangers.
Contoh budak yang selalu sakit.
Banyak kali jumpa doctor/nurse yang asyik cucuk atau bagi ubat etc.
So bila jumpa strangers mana-mana pon, dia expect orang tu akan buat pape kat dia.
So macam fobia camtu la kan.

Untuk overcome benda ni, Dr. Sherine tu suggest,
bila jumpa je sesiapa yang anak tu takut,
Suruh orang tu high five dengan anak kita tu.
Biasanya kalau kita jumpa kawan ke saudara mara ke, mesti diorang nak pelok cium salam anak kita kan?
So kalau anak yang jenis takut strangers ni, jangan bagi orang salam pelok terus,
suruh high-5 dulu.
Kalau orang tanya kenapa, jawab ikut style nigga. Yaw yaw yaw. ;D

Menurut Dr. Sherine, high-5 is very powerful.
Dia boleh ubah mentaliti anak within seconds.
Bila kita high-5, akan berlaku sentuhan dalam beberapa saat, 
dan budak tu akan realize yang orang tu tak merbahaya.
So lepas tu, dia akan ok la dengan orang tu.
Gitu.



7) Bila anak buat salah. Explain instead of marah.

Macam kalau anak main marker pen, conteng satu rumah.
Hoih mahu kau tak hangin kan??
So Dr. Sherine tu kata, instead of marah-marah membebel tak tentu pasal,
better explain clearly kat anak tu kenapa benda yang dia buat tu salah.

Ingat, anak tu tengah exploring his world, bukan sesaje nak cari pasal dengan kita.
Lagi satu, setiap kali explain atau bercakap dengan anak, 
make sure mata kita dengan dia satu level.
Melutut depan anak.
Jangan cakap atau marah sambil berdiri,
anak jadi bertambah takut.
Nanti dia tak absorb pon apa yang kita nak sampaikan.

Tip Pertuturan : Bercakap pada eye level anak. Pastikan anak faham dan lihat mata kita juga
Bercakap pada eye level anak.. 


8) Overly-attached to one person is not a good sign.

Contoh macam anak tu rapat dengan mak je, dengan ayah tak berapa rapat.
So itu petanda tak bagus.
Something wrong with his self-esteem.
So kena biasakan dia rapat dengan semua orang.
Especially family members.


9) Bila bermain, follow his interest. 
Kalau anak nak main ball, jangan tetiba korang nak ajak dia main basikal.
Kalau anak nak melukis, jangan korang nak ajak dia main ball.
Gitu.
Ikut kehendak anak pada ketika itu.
Sebab brain development akan berlaku pada tahap maksima bila budak tu betul-betul interested dan happy buat sesuatu perkara.
Lain la kalau anak mintak nak main benda bukan-bukan.
Haruslah dimarahin dong.

Bermain bersama ikut minat anak

Pandainya, anak Adlil, Haikal ni pegang pen..Menurut Adlil practise make perfect. Show by example


10) Bagi pilihan jawapan untuk enhance communication skill anak.

Contoh bila kita bertanya sesuatu kat anak kita,
kalau anak diam je sebab tak tahu nak camane,
jangan biarkan soalan tu tak berjawab.
Kita yang kena bagi pilihan jawapan kepada anak.

Contoh macam kalau kita tanya,
"Kenapa Haikal menangis?"

Tapi Haikal diam je,
mungkin sebab tak tahu nak jawab macam mana.
So kita bagi la beberapa pilihan jawapan, macam
 "Haikal jatuh?"
"Haikal sakit perut?"
"Haikal nak ikut papa pergi kerja?"
"Haikal bosan?"

Itu contoh.
Even if dia respon dengan sekadar angguk je pon dah memadai.
At least soalan dah terjawab. 
Dan lama-lama kang dia tahu la nak jawab macam mana if soalan yang sama diajukan di masa akan datang.


Ok tu je 10 tips yang dapat dikongsi.
Lagi sekali, tips-tips ni ialah dari Dr. Sherine, Child Psychaitrist dari Hospital Gleneagles.
Bukan keluar dari mulut aku ye.Bukan aku reka ke apa.
Cuma aku tulis ni ikut bahasa aku la kan. Supaya korang pon senang nak faham.

Niat aku satu je. 
Nak share supaya korang pon sama-sama dapat manfaat.
Sebab seriously semua tips ni aku dah try dan setakat ni Alhamdulillah,
aku nampak kesan positif pada Haikal.
Kesan dia sangat drastik ok.
Sebab budak 0-3 y.o. ni development diorang memang lajuuuuuu.
So korang kena cepat praktikkan tips-tips di atas. =)

Tapi of course semuanya berlaku dengan izin Allah.
Tapi tak salah kita ikhtiar yang terbaik dan termampu.
Part usaha, doa, tawakkal tu kan tugas kita.
InsyaAllah, outcome dia nanti menggembirakan kita.
Sebab Allah tak pernah kecewakan hamba dia yang berusaha bhai..

Thursday, 2 October 2014

Biar sedikit namun berkat dan jiwa tenang..=)

Assalamualaikum..

Alhamdulilah, syukur pada mu ya-Allah..

Dapat sekali lagi kita bertemu di alam maya ini.

Lama saya tidak menziarahi blog saya ini. Maybe kerana komitmen kerja yang padat disamping urusan2 lain yg perlu diselesaikan. Setiap manusia tidak dapat lari dari tanggungjawab dan amanah..=)

Baiklah ingin berkongsi sedikit tentang pentingnya keberkatan rezeki.


Selama beberapa bulan ini mengkaji sesuatu yg boleh mendatangkan rezeki dari segi wang ringgit yg banyak. MasyaAllah...sesuatu yang diluar jangkaan jika dilihat dari segi pulangannya NAMUN selama beberapa bulan ini juga saya mengkaji dari segi hukum dan syariah utk perkara tersebut.

Alhamdulilah..setelah dikaji secara mendalam dan bertanya kepada mereka yg lebih ahli, akhirnya..segala kegusaran dalam hati telah dapat dirungkaikan dan mendapat kesimpulan.

Sememangnya rezeki setiap manusia itu telah ditentukan oleh Allah, namun dari mana sumber rezeki itu dan ke mana ia dibelanjakan bergantung kepada pilihan dan iman manusia itu sendiri.

Ingatlah soalan di mahkamah Allah sw.t, di padang mahsyar nanti;

Dari Abi Barzah al-Aslami, r.a, dari Nabi s.a.w, sabdanya : Tidak berganjak kedua kaki seseorang dari tempat berdirinya di mahkamah Tuhan pada hari kiamat sehingga ia disoal:
- tentang umurnya pada perkara apakah ia dihabiskan
- tentang ilmunya untuk apakah ia gunakan
- tentang harta bendanya dari manakah ia dapati dan pada perkara apakah ia belanjakan 
- tentang tubuh badannya dimanfaatkan sewaktu mudanya

Kesimpulannya biarlah sedikit namun yang lebih penting keredhaan Allah dan ketenangan jiwa.

InsyaAllah semoga usaha dan amalan kita yang tidak seberapa di dunia yg fana ini diterima oleh Allah.

Amin..=)

Wednesday, 2 July 2014

Madrasah Ramadhan Al-Karim

Assalamualaikum..

Alhamdulilah, bulan Ramadhan tiba lagi dan bersyukurlah kerana kita masih diberi peluang dan ruang untuk menikmati bulan yang penuh indah dan barakah ini.

Baiklah, tajuk ini pernah saya kongsikan dalam bulan Ramadhan tahun lepas..juz nak refresh sahaja tentang hikmah dan kenapa bulan Ramadhan dipanggil madrasah @ dalam bahasa mudahnya 'sekolah'..iaitu tempat kita belajar dan menuntut ilmu @ bulan mendidik diri dengan sifat-sifat yg baik & mulia.


Ok, antara point yang kita perlu faham mengapa Ramadhan adalah madrasah @ tempat kita mendidik dan mempersiapkan hati untuk bulan-bulan seterusnya selepas Ramadhan:

1. Amalan bersahur ---> bangun untuk solat Subuh

Iya, amalan bersahur sangat dituntut bagi orang yang berpuasa kerana di dalam bersahur itu penuh dengan keberkatan. Jika kita melihat waktu sahur itu sendiri, waktu imsak kebiasaannya 10 minit sblm masuk waktu Subuh. Jika kita boleh bangun untuk bersahur setiap hari di dalam bulan Ramadhan, ini bermakna kita juga mampu bangun pada waktu yang sama untuk bulan-bulan seterusnya untuk menunaikan ibadah solat Subuh tepat pada waktunya. Ini adalah antara madrasah Ramadhan yang perlu kita hayati dan fahami.

2. Amalan membaca Al-Quran --> bertadarus dan khatam Al-Quran

Sudah menjadi kebiasaan pada bulan Ramadhan, ramai yang ingin mengejar kelebihan membaca Al-Quran pada bulan ini dengan bertadarus dan khatam Al-Quran. Jika pada bulan ini, kita mampu untuk membaca setiap hari dan khatam sekurangnya sekali, maka ini juga bermakna amalan ini boleh di bawa untuk bulan-bulan yang seterusnya dengan sekurang-kurangnya membaca 1 helai @ 1 mukasurat sehari.


3. Amalan Bersedekah ---> sunnah Rasulullah s.a.w

Menurut riwayat dan hadis-hadis Sahih, Rasulullah s.a.w itu seorang yang pemurah, pada bulan Ramadhan baginda menjadi seorang yang sangat pemurah. Ia, mungkin akhlak dan ibadah kita tidak sehebat baginda Rasulullah s.a.w, namun sekurang-kurangnya kita cuba mencontohi dan mengikuti sunnah baginda dalam kehidupan kita. Jadi gunakan peluang dan rezeki yang ada untuk bersedekah dan kongsikan bersama mereka yang lebih memerlukan.

4. Qiam di waktu malam ---> Lailatul Qadar

MasyaAllah..di dalam bulan Ramadhan ini terdapat satu malam yang dimuliakan oleh Allah s.w.t dan pahala ibadah pada malam ini bersamaan dengan 1000 bulan. Iya, itulah malam Lailatul Qadar.
Rasulullah s.a.w menyuruh kita untuk memperhebatkan ibadah dan bangun malam (qiammullail) pada 10 malam yang terakhir.  Semoga apa yang dihajati oleh setiap umat Islam ini akan dapat kita merasainya untuk Ramadhan kali ni.

5. Mengawal hawa nafsu --->  syaitan dibelenggu sepanjang Ramadhan

Menurut hadis sahih, apabila masuk sahaja bulan Ramadhan, pintu-pintu syurga akan dibuka, pintu-pintu neraka akan ditutup dan syaitan akan dibelenggu. Jadi ini bermakna sepanjang bulan Ramadhan, tiada syaitan yang akan menghasut kita untuk melakukan kejahatan. Apa yang tinggal adalah hawa nafsu di dalam diri manusia itu sendiri. Maka sepanjang bulan Ramadhan ini, adalah masa terbaik untuk kita belajar mengawal hawa nafsu supaya tidak menguasai diri kita. Antara sifat hawa nafsu yang boleh cuba dikawal spt sifat amarah, boros ketika membeli juadah berbuka, berkata perkara yang sia-sia dll.


Itu adalah antara Madrasah Ramadhan yang boleh kita amalkan dan amalan tersebut boleh di bawa untuk bulan-bulan seterusnya selepas Ramadhan. Banyak lagi perkara boleh dibincangkan namun perkara di atas adalah sebagai contoh.

Ok, sekian sahaja perkongsian buat masa ini. Semoga berjumpa dalam entri seterusnya.

Selamat berpuasa dan selamat berbuka.

Sambil2 itu rajin2 ler klik iklan nuffnang kt blog saya ini ye..kan amalan sedekah itu dituntut dlm bulan Ramadhan..^_^

Wassalam..

Wednesday, 21 May 2014

Waktu Doa Mustajab

Assalamualaikum,

Ya-Allah..dah lama tak update blog ku ini. Sori ye, sedang mengkaji sumthing sebulan dua nie, so terlebih fokus kt sana plak..=)

Nway, terima kasih kepada yg masih sudi membaca coretan diruangan tidak seberapa ini.

Ok, kali ini ingin berkongsi sedikit waktu-waktu doa yang mustajab. Erm..sememangnya kita tahu doa itu adalah senjata orang mukmin so pastikan kita gunakan senjata itu dengan sebaiknya.

Allah s.w.t telah berfirman dalam Surah Al-Mu'minun (ayat 60):


Mintalah kepada Allah s.w.t, nescaya akan diperkenankan. Sama ada cepat atau lambat, Allah lebih Maha Mengetahui yang terbaik utk hamba-Nya. Juga jika tidak diberikan di dunia, pastinya nikmat yang lebih besar menanti di akhirat yg kekal selamanya.

Baiklah berbalik kepada tajuk iaitu waktu-waktu doa mustajab, saya kongsikan sedikit utk panduan dan manfaat bersama, insya Allah.

1. Dipertiga malam hingga ke waktu sahur.

Iya, setiap pertiga malam hingga ke waktu sahur Allah s.w.t akan turun ke langit yg paling rendah utk mendengar doa dan permintaan hamba-Nya. Ketika manusia sedang lena diulit mimpi, usahakan diri untuk bangun dan bersolatlah malam. Panjatlah doa dan puji-pujian kepada-Nya.

2. Antara waktu azan dan iqamat;

Erm..ambillah peluang utk berdoa ketika ini. Walaupun jangka masa waktu ini adalah singkat namun pastinya antara waktu yg mustajab utk berdoa.

3. Ketika bersujud di dalam solat.

Masyallah..inilah waktunya kita paling hampir dengan Maha Pencipta, iaitu ketika sedang bersujud di dalam solat. Mintalah kepada-Nya ketika sedang bersujud, merendahkan diri sehina-hinanya sebagai hamba.

Namun, berdoa dalam hati ye. Jangan terkeluar lafaz di mulut, terbatal pula solat kita nanti..=)

4. Waktu Dhuha

Waktu Dhuha juga antara waktu yg mustajab berdoa. Sebaiknya berdoa selepas menunaikan solat sunat waktu Dhuha. Rahsia solat sunat Dhuha ini amatlah besar (boleh try google sendiri) ..^_^ dan pastinya kita sering mengaitkan Dhuha ini dengan kurniaan rezeki daripada Allah s.w.t. Terdapat doa khas yang diajarkan utk diamalkan selepas solat sunat Dhuha tersebut.


Ok, insyaAllah sama-sama kita amalkan..^_^

Iklan sat, pernah dengar berkenaan amalan 5D?

- Dhuha
- Doa
- Dagang (berniaga)
- Dzikir
- Derma

Peganglah amalan tersebut, insyaAllah dimurahkan rezeki kita di dunia dan juga mendapat manfaat di akhirat. Jika ditanya kepada hartawan-hartawan yang berjaya, pastinya antara rahsia mereka adalah mengamalkan 5D ini.

Jika tidak dapat diamalkan semuanya, peganglah satu atau dua amalan tersebut dalam kehidupan harian dan teruskan dalam beristiqamah.

Ok, sekian sahaja perkongsian buat masa ini.
Insya Allah kita bertemu dalam entri seterusnya.

Wassalam..

Sunday, 11 May 2014

13 Rahsia Dalam Solat

1. Agar wajah selalu segar, berseri-seri dan cantik, cucilah minima 5 kali sehari dengan air wudhu. Jangan langsung dikeringkan, biarkan menitis dan kering sendiri. Lalu ambillah sajadah, shalat, berdzikir, dan berdo’a.

2. Untuk menghilangkan stress, perbanyaklah ‘olahraga’. Cukup dengan memperbanyakkan solat. Ketika solat, kita mengerakkan seluruh tubuh. Lalu berkonsultasilah pada Allah SWT dengan dzikir dan doa.

3. Untuk pelembab, agar awet muda, gunakanlah senyuman. Tidak hanya di bibir tapi juga di hati. Jangan lupa bisikkan ‘kata kunci’, “Allahuma Kamma Hassanta Khalqii Fahassin Khuluqii” (Ya Allah sebagaimana engkau telah memperindah kejadianku, maka perindah pula akhlaqku). (HR Ahmad).- (DOA TENGOK CERMIN).

4. Untuk punya bibir cantik, bisikkan kalimat-kalimat Allah, tidak berbohong atau menyakiti hati orang lain, tidak menyombongkan diri atau takbur.

5. Agar tubuh langsing, mulus, diet yang teratur dengan berpuasa seminggu 2 kali, Isnin dan Khamis. Jika kuat, lebih bagus lagi puasa Nabi Daud AS i.e. selang satu hari. Makanlah makanan halal, perbanyak sayuran, buah-buahan, dan air putih.

6. Untuk mengembangkan diri, sebarkan salam dan sapaan. Dengan demikian kita akan banyak dikenal dan disayangi.

Rahsia 13 Inilah dia rahsia as-solat, sebagai peringatan bagi yang sudah tahu atau panduan bagi yang baru tahu

1. Niat Sembahyang Sebenarnya memeliharakan taubat kita dari dunia dan akhirat.
2. Berdiri Betul Fadilatnya, ketika mati dapat meluaskan tempat kita di dalam kubur.
3. Takbir-ratul Ihram Fadilatnya, sebagai pelita yang menerangi kita di dalam kubur.
4. Fatihah Sebagai pakaian yang indah-indah di dalam kubur.
5. Ruqu’ Sebagai tikar kita di dalam kubur.
6. I’tidal Akan memberi minuman air dari telaga al-kautsar ketika di dalam kubur.
7. Sujud Memagar kita ketika menyeberangi titian SIRATUL-MUSTAQIM.
8. Duduk antara 2 Sujud Akan menaung panji-panji nabi kita di dalam kubur.
9. Duduk antara 2 Sujud (akhir) Menjadi kenderaan ketika kita di padang Mahsyar.
10.Tahhiyat Akhir Sebagai penjawab bagi soalan yang dikemukakan oleh Munkar & Nankir di dalam kubur.
11.Selawat Nabi Sebagai pendinding api neraka di dalam kubur.
12.Salam Memelihara kita di dalam kubur.
13.Tertib Akan pertemuan kita dengan Allah S.W.T.

Dari Abdullah bin ‘Amr R. A., Rasulullah S. A. W.bersabda : “Senarai di atas adalah salah satu sebab mengapa orang Yahudi / Kafir tidak sukakan angka 13 dan juga Hari Jumaat. Itulah sebab mengapa mereka mencipta cerita yang begitu seram sekali iaitu ” FRIDAY the 13th ” jika ada di kalangan kamu yang perasan!!!” Wassalam.

“Sampaikanlah pesanku biarpun satu ayat ” 

Sebaik-baik manusia itu adalah mereka yang memberi manafa’at kepada manusia lain.

Dipertik dari fb: Ustaz Azman Sulaiman

Wednesday, 30 April 2014

Happy Anniversary - thanks for everything

Assalamualaikum,

Alhamdulilah..masih diberi kesempatan utk menulis diruangan yg tidak seberapa ini.

Dan terima kasih juga kepada sahabat yg sudi singgah dan membaca diruangan tidak seberapa ini.


Tanggal 30hb April 2011, alhamdulilah 3 tahun sudah berlalu dan tanggal itu memberi makna yg mendalam dan memori yg indah dalam hidup yg sementara ini.

Iya, itulah tarikh akad secara sahnya Suryati binti Mohamed Nor menjadi isteriku dunia dan akhirat. 

Erm..benar kata orang tua-tua, kehidupan berumahtangga ini penuh dengan hikmah dan mematangkan kita sbg insan.

Dan syukur kepada Allah apabila dikurniakan seorang isteri yg amat memahami dan sanggup berkorban untuk suaminya.

Sbg cth tahun pertama perkahwinan kami sebagai weekend husband n wife. Memang tinggi cabarannya, kepada sahabat yg ada pengalaman tersebut pasti memahaminya. Apatah lagi jika kedua-dua sudah memiliki kerjaya serta persekitaran yang baik dan stabil. 

Iya, itulah antara pengorbanan besar yg dilakukan oleh isteriku dan pastinya akan dikenang. Sanggup mengorbankan kerjaya utk berada di sisi suami dan kami yakin bahawa rezeki Allah s.w.t terhadap hamba-Nya ada di mana-mana.

Dan, alhamdulilah..doa kami dimakbulkan dan apabila duduk bersama, keberkatan berumahtangga itu lebih di rasai. Kini isteriku telah memiliki kerjaya yang baik di tempat baru dan banyak lagi rezeki yang diberikan oleh Allah s.w.t tanpa disangka-sangka. Alhamdulilah..=) 

Dikesempatan ini, just nak wish kepada isteriku tersayang, happy 3rd anniversary utk perkahwinan kita dan mudahan diberi keberkatan till jannah..=)


Bersama cahaya mata pertama. 
Insya Allah, jika diberikan rezeki akan bertambah lagi ahli keluarga kami tahun ini..=)

Rasanya itu sahaja coretan buat masa ini.
Moga bertemu lagi dlm entri seterusnya.

Wassalam..

Saturday, 26 April 2014

Berseminar - Tambah Ilmu

Assalamualaikum..

Waa, macam tak sangka plak ye. First outside seminar aku selain dari seminar @ kursus melibatkan kerja.
Di hari sabtu, cuti weekend plak tue..he2 =)

Erm..seminar pasal ape ye? Cukuplah sekadar memberitahu utk menambah ilmu pengetahuan dalam perjalanan kehidupan di dunia ini.


Kerana apa pentingnya?

Jika anda kemahuan utk memajukan diri, pastinya pelaburan pertama kita adalah dengan menambah ilmu pengetahuan. Dari situ barulah kita kembangkan kepada perkara-perkara lain yang kita hajati. Insyallah..=)

Kerana dengan ilmu, pastinya langkah lebih yakin dan ada halatuju yg dituju lebih jelas.
Ini juga sebagai inside motivation dalam diri.

Yeah, itu sahaja nak share..maybe sebab teruja..=)

Ok, sekian..wassalam

Saturday, 19 April 2014

9 mimpi Rasulullah s.a.w


Daripada Abdul Rahman Bin Samurah RA berkata, Nabi Muhammad SAW bersabda:

“Sesungguhnya aku telah mengalami mimpi-mimpi yang menakjubkan pada malam aku sebelum di Israqkan”

1-Aku telah melihat seorang dari umatku telah di datangi oleh malaikatul maut dengan keadaan yg amat mengerunkan untuk mengambil nyawanya,maka malaikat itu terhalang perbuatannya itu disebabkan oleh KETAATAN DAN KEPATUHANNYA KEPADA KEDUA IBUBAPANYA.

2-Aku melihat seorang dari umatku telah disediakan azab kubur yang amat menyiksakan, diselamatkan oleh berkat WUDUKNYA YANG SEMPURNA.

3-Aku melihat seorang dari umatku sedang dikerumuni oleh syaitan-syaitan dan iblis-iblis lakhnatullah, maka ia diselamatkan dengan berkat ZIKIRNYA YANG TULUS IKHLAS kepada Allah.

4-Aku melihat bagaimana umatku diseret dengan rantai yang diperbuat daripada api neraka jahanam yang dimasukkan dari mulut dan dikeluarkan rantai tersebut ke duburnya oleh malaikat Ahzab,tetapi SOLATNYA YANG KHUSUK DAN TIDAK MENUNJUK-NUNJUK telah melepaskannya dari seksaan itu.

5-Aku melihat umatku ditimpa dahaga yang amat berat, setiap kali dia mendatangi satu telaga di halang dari meminumnya,ketika itu datanglah pahala PUASANYA YANG IKHLAS KEPADA ALLAH SWT memberi minum hingga ia merasa puas.

6-Aku melihat umatku cuba untuk mendekati kumpulan para nabi yang sedang duduk berkumpulan-kumpulan, setiap kali dia datang dia akan diusir, maka dengan MANDI JUNUB DENGAN RUKUN YANG SEMPURNANYA membolehkan dia menyertai kumpulan para nabi dan duduk di sebelahku.

7-Aku melihat seorang dari umatku berada di dalam keadan gelap gelita di sekelilingnya, sedangkan dia sendiri di dalam keadaan binggung, maka datanglah pahala HAJI DAN UMRAHNYA YANG IKHLAS KEPADA ALLAH SWT lalu mengeluarkannya dari kegelapan kepada tempat yang terang-benderang.

8-Aku melihat umatku cuba berbicara dengan golongan orang mukmin tetapi mereka tidak pun membalas bicaranya,maka menjelmalah SIFAT SILATURRAHIMNYA DAN TIDAK SUKA BERMUSUH-MUSUHAN SESAMA UMATKU lalu menyeru kepada mereka agar menyambut bicaranya,lalu berbicara mereka dengannya.

9-Aku melihat umatku sedang menepis-nepis percikan api ke mukanya, maka segeralah menjelma pahala SEDEKAHNYA YANG IKHLAS KERANA ALLAH SWT lalu terbentenglah muka dan kepalanya dari bahaya api tersebut.

Sabda Rasulullah SAW yang mulia, “sampaikanlah pesananku kepada umatku yang lain walaupun dengan sepotong ayat”

Monday, 7 April 2014

Tinggalkan Jejak Anda

Assalamualaikum,

Jika anda singgah di blog ini, "Tinggalkan Jejak Anda" diruangan disediakan..=)


Sudah menjadi kebiasaan blogger akan sering blogwalking (bw) ke blog-blog yg lain kan. Mungkin utk mencari, berkongsi idea ataupun mencari maklumat-maklumat tertentu yg diperlukan.

Malah sahabat-sahabat yg lain yg bukan blogger juga boleh tinggalkan jejak anda dan menyapa di ruangan tersebut.

So, tinggalkan jejak anda di sini..insyallah saya akan membalas kunjungan semula ke blog anda bagi yg tinggalkan link anda.

Dan sambil menyinggah itu, pastinya kita akan menabung sekali di blog kawan-kawan blogger yg lain.
Ya, memang dah tertanam sifat brotherhood dalam jiwa antara blogger..saling bantu-membantu utk meningkatkan ekonomi sesama blogger..=)

Ok, just nak share berkaitan perkara tersebut sahaja. So, rajin-rajinkan diri anda utk meninggalkan jejak di ruangan ini.

Insyallah, moga bertemu lagi dalam entri seterusnya.

Wassalam.

Friday, 4 April 2014

Soalan Di Padang Mahsyar

Assalamualaikum, 

Alhamdulilah, masih diberi kesempatan utk menulis diruangan yg tidak seberapa ini.

Dan jutaan terima kasih juga kepada sahabat yg sudi singgah di ruangan ini.

Baiklah, di sini hanya ingin berkongsi kandungan khutbah Jumaat tengahari tadi dan pastinya sedikit sebanyak meninggalkan kesan utk kita fikirkan dan hayati:

Soalan Allah Kepada Hamba-Nya di Hari Akhirat

Sabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud:

"Setiap hamba pada hari Kiamat tidak akan mengorak langkah ke mana-mana selagi belum selesai disoal tentang empat perkara:

Pertama: Tentang bagaimana umurnya dihabiskan sewaktu di dunia dahulu? 

Kedua: Masa remajanya, bagaimana ia menghadapi ujian di masa remajanya? 

Ketiga : Dari mana hartanya diperolehi dan bagaimana dia membelanjakan hartanya? 

Keempat : Tentang ilmunya, apakah dia telah beramal dengan ilmu itu?" 

(Hadis Riwayat Muaz bin Jabal r.a.)

Apabila mengetahui tentang soalan Allah s.w.t di padang mahsyar nanti, adakah iman dan amal kita setakat ini mampu menjawab semua soalan tersebut. Tepuk dada tanyalah iman kita.

Dan pastinya sebelum kita menghadapi sesuatu ujian tersebut, kita akan membuat persediaan sebaik mungkin utk lulus dgn cemerlang dan mampu menjawab sebaik mungkin.

Nabi Muhammad s.a.w telah diutuskan sebagai pemberi peringatan dan menyampaikan kpd kita apakah persediaan utk menghadapi soalan di akhirat nanti. 

Dan seluruh umur kita di dunia ini adalah medan utk beribadah, menuntut ilmu, beramal dan membuat segala persediaan-persediaan tersebut.

Ayuhlah, mari buat persediaan yg terbaik utk diri kita di dunia ini..=)

Semoga bertemu lagi dlm entri seterusnya.

Wassalam..

Wednesday, 2 April 2014

Laluan Zuhud Bagi Insan

ZUHUD 1

- Meninggalkan segala perkara dan perbuatan yang haram 
- Kekalkan diri dalam suasana kehidupan yang serba halal atau patuh syariah.

ZUHUD 2

- Meninggalkan segala perkara atau perbuatan yang berlebih-lebihan seperti di dalam makanan, pakaian walaupun ianya yang halal.
- Amalkan sikap jimat cermat dan perbelanjaan berhemah serta mengeluarkan sebanyak mungkin sedekah di sepanjang hayat.

ZUHUD 3

- Meninggalkan segala perbuatan dan pekerjaan yang melalaikan diri daripada ingat pada Allah.
- Dengan mewujudkan perhubungan intim bersama Allah Swt di sepanjang masa dan di dalam semua keadaan.

Mengapa 3 laluan?

- Kerana kita sentiasa ada pilihan dan bukan semua orang mampu untuk mengamalkan ketiga-tiganya.
- Jika salah satu dari 3 laluan itu mampu diamalkan, kita sudah makin menghampiri ZUHUD, insyaallah.. 

Wassalam..=)

Sunday, 23 March 2014

Kepentingan Aktif dan Pasif Income

Alhamdulilah..

Syukur kepada Allah masih diberi peluang dan ruang untuk menulis diruangan yg tidak seberapa ini.

Baiklah rasanya hari ini ingin menulis berkaitan tajuk kewangan pula. Sudah agak lama saya tidak menulis berkaitan kewangan, last menulis berkaitan kewangan pada 23 Dec 2013 dgn tajuk saving for ur future!

Ok, disini hanya ingin membincangkan dan memahami 2 cara untuk menjana pendapatan iaitu pendapatan aktif dan pasif. Rata-ratanya sudah arif dengan maksud kedua-duanya cuma kali ini kita refresh sahaja.


Pendapatan aktif:

Pendapatan berdasarkan masa kita bekerja dan kebanyakan kita menjana pendapatan daripada sumber ini. Mengikut statistik dalam 85-90% kita adalah golongan makan gaji dimana kita bekerja selama sebulan mengikut polisis syarikat dan dihujung bulan kita akan mendapat gaji bulanan. Sekuat mana kita kerja dalam bulan itu, bayarannya adalah tetap sama mengikut polisi dan perjanjian antara kita dan syarikat. Namun sebagai umat Islam, pekerjaan itu adalah amanah yg perlu dijalankan dengan sebaiknya dan merupakan satu ibadah jika niat dan perbuatan kita mengikut syariat , insyaallah..

Pendapatan pasif:

Pendapatan pasif ini adalah usaha yg kita buat sekali atau hanya beberapa kali namun ia terus menjana pendapatan untuk kita secara berterusan. Pelik tapi benar, dan hanya 10-15% dari golongan kita yang mempraktikkan cara ini dalam kehidupan. Dan rahsia kekayaan sebenar bagi golongan yang memberi perhatian kepada pendapatan pasif ini bukanlah dari segi wang ringgit sahaja namun kebebasan dari segi masa dan tenaga mereka. Mereka dapat meluangkan masa yg berkualiti dan wang untuk keluarga, memberikan kemudahan dan keselesaan yg terbaik untuk keluarga, dapat membantu rakan-rakan dan juga ummah islam secara amnya dan beberapa lagi kelebihan ada pada golongan ini.


Jadi tepuk dada,tanyalah iman dan hati nurani anda..bottom of your heart..=) Sejauh manakah anda sudah memberikan perhatian kepada perkara ini. Berapa peratuskah pendapatan anda mengikut aktif dan pasif ini.

Jadi sebagai pembaca dan golongan yang bijak, anda akan mula bertukar amalan dan pemikiran anda daripada bergantung kepada aktif, mula berubah dan memberi perhatian kepada pasif.

Ingat, pastikan ianya tidak menganggu jadual kerja hakiki anda kerana anda perlu menjaga reputasi dan prestasi kerja anda. Rancang dan berikan masa dengan sebaiknya bagi kedua-dua pendapatan aktif dan pasif ini.

Bagaimana nak menjana pendapatan pasif? Banyakkan membaca, cari dan berkongsi ilmu dengan rakan-rakan, cari mentor yang berjaya, gunakan teknik dan kaedah insan yang berjaya..insyaallah pasti ada jalannya.


Yang penting sekali, sentiasa memohon kepada Allah supaya dibukakan jalan dan pintu rezeki buat kita sebagai hamba-Nya. Kadang-kadang Allah nak beri jalan dan rezeki kepada kita tidak semestinya di pejabat atau bilik seminar sahaja, ia juga boleh berlaku di tepi jalan, ilham daripada sesuatu peristiwa, atau mungkin di kedai kopi ketika sedang minum sambil bersembang dengan sahabat atau kenalan.

Salah satu doa untuk memohon sumber rezeki yang tidak disangka-sangka; sebaiknya diamalkan ketika berdoa selepas bersolat.


Baiklah, rasanya itu sahaja perkongsian buat kali ini. Insyallah, ada kesempatan kita bertemu lagi dalam entri seterusnya.

Wassalam..

Tuesday, 18 March 2014

Cara Mencari Rezeki - Syeikh Abd Qadir Al-Jailani

“Sungguh, engkau dianggap sebagai orang yang celaka jika tidak merasa malu kepada Allah Subhanahu wata’ala, jika engkau menjadikan dinar sebagai tuhanmu dan menjadikan dirham sebagai tujuanmu, sedangkan engkau melupakan-Nya sama sekali!

Sungguh, takdirmu telah dekat!

Maka, jadikanlah kedai-kedai yang kau miliki dan semua harta benda untuk keluargamu adalah semata-mata karena perintah syariat, namun hatimu harus tetap kokoh bertawakal kepada Allah.
Carilah rezekimu dan rezeki keluargamu hanya dari Allah SWT, bukan dari harta benda dan perniagaanmu. Dengan demikian rezekimu akan mengalir, begitu pula rezeki keluargamu. Kemudian, Allah juga akan memberimu kurnia, kedekatan dan kelembutan-Nya dalam kalbumu. Dia akan mencukupi keperluan keluargamu dan keperluanmu melalui dirimu sendiri!

Allah juga akan mencukupi keluargamu dengan apa yang Dia kehendaki dan sebagaimana yang Dia kehendaki. Akan dikatakan kepada kalbumu, “Ini adalah untukmu dan keluargamu!” Namun, bagaimana mungkin engkau boleh menerima perkataan seperti itu jika seumur hidupmu bersikap musyrik? Engkau tidak pernah merasa kenyang dengan dunia dan terus menerus mengumpulkan harta. 

Allah SWT menutup pintu kalbumu dan segala sesuatu tak akan boleh masuk ke dalamnya.. Dia hanya menurunkan peringatan dalam kalbumu. Maka, bertaubatlah dari amal-amal burukmu dengan sebenar taubat.

Hendaknya engkau menyesali rosaknya perjalanan hidupmu dan akhlakmu yang buruk, dan hendaklah engkau menangisi setiap perkara yang telah terjadi pada dirimu.

Lalu, bantulah orang-orang fakir dengan hartamu dan janganlah bersikap bakhil, sebab tak lama lagi engkau akan berpisah dengan hartamu. Ketahuilah, seorang Mukmin yang meyakini adanya pergantian di dunia dan akhirat, tentu dia tidak akan berlaku kikir/bakhil di dunia ini.”

-- Syekh Abdul Qadir Al-Jailani dalam kitab Fath Ar-Rabbani wal-Faidh Ar-Rahman .

Saturday, 15 March 2014

Insan yang di sapa hidayah Allah

Betapa indahnya apabila hidayah Allah menyapa diri ini. Sesungguhnya Allah memberikan hidayah kepada hamba yang dikasihi Nya dengan berbagai cara.

Apabila hidayah dan nur islam sudah menyinari hati, pastinya kenikmatan dan kelazatan ketika beribadah amat dirasai dan penyerahan diri kepada Maha Pencipta adalah secara mutlak.

Dibawakan kisah antara insan yg telah disapa dengan hidayah Allah, dan pastinya beliau kini antara insan yang aktif mengajak dan menggerak insan lain ke arah kebaikan dan rahmat Allah.

Semoga Allah melimpahkan rahmat dan hidayahnya ke atas beliau. Semoga kita juga dapat mengambil iktibar dan hikmah disebalik peristiwa, insyaallah.


Wassalam..

Monday, 10 March 2014

Antara kenangan manis - Battle of Da Band 2008


Assalamualaikum..

Aishh..cmne boleh tetiba masuk mood rock memalam nie..hu2.

Jika sebelum in saya pernah menulis entri berkaitan aku dan gitar, nampaknya mood itu meresap kembali secara spontan malam ini.

Satu memori yg manis sepanjang menuntut di ipt dulu, saya dan housemate menyertai battle of the band sempena pesta konvo 2008.

Utk battle of the band ini line-up kami terdiri daripada Ijam The Death Trasher as bassist, Ilyas a.k.a Acinatas as lead guitar, P-jam a.k.a epiRk as 2nd guitar, Bo'oi a.k.a Oichie as drummer and Od as our vocalist.

Pada belah siangnya telah diadakan sesi audition bagi memilih 10 band yg akan beraksi pada final pada sebelah malam. Alhamdulilah, band kami telah layak utk pergi ke final walaupun persaingan agak sengit pada sesi audition tersebut. Pada sesi tersebut kami membawakan 2 lagu iaitu Sit and Enjoy (ubahsuai dari lagu Metallica - Search and Destroy) - Ijam the Death Trasher menjadi music director bg band kami, dan juga lagu Samarkand.

Pada malam final tersebut, band kami telah diundi sbg band yg pertama utk perform. Memang mendebarkan..iye laa 1st band katekan namun gagahi jua..sit n enjoy pun berkumandang.. Fuhh, setle dah perform namun ade sedikit ganguan elektrik (blackout) di penghujung persembahan..mungkin dan nasib dan rezeki kami mlm itu, kire trus abes ler nampakmya dan ditamatkan persembahan setakat itu.

Akhirnya, masa yg ditunggu pun tiba..pengumuman result battle. 1st place going to X10 Heroes. Pergh, cam xcye..memang dah rezki kami mlm itu menjadi juara..Dapat lah hamper dan sedikit wang kemenangan, terus open table pastu kt mamak bersama ahli-ahli band dan juga rakan-rakan seperjuangan yang datang support.

Ok, rasanya itu shj yg ingin dikongsikan dikala mood rock tengah meresap ini..kat sini juga ade disertakan video kitorang perform mlm tu.

Utk makluman, ahli-ahli band semua sudah membawa haluan masing-masing selepas tamat belajar. Namun, memori tersebut akan terus mekar sbg kenangan indah sebelum tamat pengajian dulu.

Sekian, wassalam..

Spread ur love n happiness..=)





Once a group of 500 people were attending a seminar. Suddenly the speaker stopped and decided to do a group activity. He started giving each person a balloon. Each person was then asked to write their name on it using a marker pen. Then all the balloons were collected and put in another room.

The people were then let into that room and asked to find the balloon which had their name written on it within 5 minutes. Everyone was frantically searching for their name, colliding with each other, pushing around others and there was utter chaos.

At the end of 5 minutes no one could find their own balloon.
Then, the speaker asked each person to randomly collect a balloon and give it to the person whose name was written on it. Within minutes everyone had their own balloon.

The speaker then began, "This is happening in our lives. Everyone is frantically looking for happiness all around, not knowing where it is.

Our happiness lies in the happiness of other people. Give them their happiness; you will get your own happiness. And this is the purpose of human life...the pursuit of happiness."


Credit to: Fanpage Kerwin Rae

Friday, 7 March 2014

Rasulullah insan istimewa - keajaiban zaman kanak-kanak dan remaja Baginda

Assalamualaikum..

Fuhh..fuh..kasi tiup sikit..rasanya dah lama tak update dan blog ini, nampak macam sudah berhabuk cikit.

Alhamdulilah masih diberi kesempatan untuk menulis dan terima kasih tidak terhingga juga kepada sahabat2 yg masih sudi singgah diruangan tidak seberapa ini.

Baiklah, seperti entri saya sebelum ini iaitu berkenaan keajaiban semasa kelahiran Rasulullah s.a.w, kali ini kita cuba menghayati kehebatan dan sirah Rasulullah s.a.w semasa zaman kanak-kanak dan remaja beliau.
Mungkin ini tidak seberapa lengkap berbanding naskhah-naskhah khusus berkaitan kehidupan Rasulullah diluar sana, namun kita cuba berkongsi melalui penceritaan, pembacaan dan video ceramah sirah yg pernah dibaca, dilihat dan didengari.

Yg pertama berkenaan ibu susuan Rasulullah iaitu Halimatus Saadiah. Sudah menjadi tradisi kaum Bani Sa'ad  ketika zaman itu, akan bergerak ke kota Mekah untuk mencari bayi yang baru dilahirkan untuk menjadi anak susuan dan menjadi sumber rezeki sampingan mereka. Dalam rombongan ke kota Mekah itu, Halimatus Saadiah dan suaminya tertinggal di belakang kerana unta mereka yg sudah tua dan lemah, ini menyebabkan bayi-bayi dari kalangan anak orang kaya dan berada sudah diambil oleh orang lain yang sampai dahulu. Dan ketika Halimatus Saadiah sampai, hanya tinggal Rasulullah yang masih belum diambil, kerana faktor Rasulullah anak yatim dan ibunya Aminah bukan dari kalangan orang berada.

Akhirnya Halimatus Saadiah dan suaminya bersetuju mengambil Rasulullah sebagai anak susuan dan bermulalah kisah yg hebat dalam kehidupan mereka. Ketika perjalanan pulang, unta Halimatus Saadiah dan suaminya yang lemah itu menjadi kuat dan gagah, dan berjalan laju sehingga mampu memotong kumpulan rombongan yang sudah pulang lebih awal.

Sepanjang mereka menjaga Rasulullah, segala tanaman dan ternakan keluarga mereka menjadi, dan rezeki mereka sekeluarga mencurah-curah. Itulah antara kelebihan yang ada pada Rasulullah. Selama 4 tahun mereka menjaga Rasulullah dengan kehidupan yg penuh barakah, akhirnya diserahkan kembali kepada ibu baginda iaitu Aminah.

Ketika berumur 4 tahun, baginda telah didatangi oleh Malaikat Jibril dan ketika itulah dada baginda dibelah dan hati baginda telah dicuci dengan air zamzam, sesudah itu dieletakkan kembali dan kemudian dada baginda dijahit semula.

Dari Anas bin Malik r.a. katanya:
"Jibril a.s. mendatangi Rasulullah s.a.w ketika baginda sedang bermain-main dengan beberapa orang kanak-kanak (di zaman kanak-kanak). Tiba-tiba Jibril memegang dan membaringkan beliau, lalu membelah dan mengeluarkan jantung beliau, kemudian dibuang segumpal darah dari jantung itu seraya berkata:

"Ini menguntungkan syaitan dari dirimu"

Kemudian dibersihkan dalam sebuah bejana emas dengan air zamzam. Sesudah itu diletakkannya ditempatnya dan dijahitkan kembali. Anak-anak yang menyaksikan itu segera lari kepada ibu susu beliau dan mengkhabarkan bahawa Muhammad dibunuh orang. Mereka segera mencarinya, dan didapati Muhammad dalam keadaan pucat.

Kata Anas," aku melihat bekas jahitan itu di dada Rasulullah s.a.w "

Antara kehebatan lain Rasulullah ialah baginda sentiasa dilindungi dan dididik oleh Allah s.w.t. Ketika zaman remaja baginda tidak menyertai rakan sebayanya di kota Meka untuk bersukaria. Namun ada suatu ketika ada perayaaan di kota Mekah dan terdetik di hati baginda untuk pergi melihatnya. Namun atas kekuasaan Allah, baginda tertidur ketika ingin pergi ke sana dan hanya tersedar apabila panas matahari telah terik.

Antara kelebihan baginda lagi ialah tidak pernah terlibat dalam penyembahan berhala ketika zaman jahiliah, tidak pernah memakan daging sembelihan untuk berhala, tidak meminum arak dan juga berjudi. Baginda juga terkenal dengan sifatnya yang jujur dan amanah sehingga diberi gelaran 'Al-Amin' oleh penduduk Mekah ketika itu. Keperibadian yang tinggi dan akhlak mulia baginda sudah terserlah semenjak baginda masih kanak-kanak, meningkat remaja sehingga menginjak ke dewasa.

Bailah, itulah antara beberapa kisah yg berlaku ketika Rasulullah s.a.w kanak-kanak ke remaja. Jika ingin diceritakan rasanya sangat banyak lagi boleh dikongsikan, namun ruangan ini hanya perkongsian ringkas dan sekadar ingin menarik minat kita untuk mengenali junjungan besar kita Nabi Muhammad s.a.w dengan lebih mendalam.

Jadikanlah buku berkenaan sirah Rasulullah antara koleksi buku yang ada pada rak buku kita dan selalu ditelaah untuk menambah ilmu dan pengetahuan. Baiklah rasanya itu sahaja perkongsian buat masa ini, insyaallah ada masa dan kesempatan, kita bertemu lagi dalam entri seterusnya.

Dan terima kasih sekali lagi sudi membaca dan mengunjungi ruangan yg tidak seberapa ini.

Wassalam..

Friday, 21 February 2014

Kiki dan Lala - ikan puyu

Alhamdulilah..

Itu je yg mampu terucap apabila melihat ikan puyu belaan kami dah kembali sihat..=)

Erm..kalo nak ikutkan sudah lama juga ikan puyu yg diberi nama Kiki dan Lala ini tinggal bersama kami. Kalau tidak silap semenjak awal tahun 2012 sudah mula membela 2 ekor ikan puyu yg masih kecil ketika itu. Kami sudah berpindah 3 kali dari 2 rumah sewa ke kediaman kekal sekarang, maksudnya 3 kali jugalah mereka mengikut kami. Dan Kiki Lala ini juga sudah merentasi 3 negeri, dimana asalnya kami ambil dari rumah mertua di Perak, ke kediaman ketika itu di Shah Alam, dan sekarang mengikut kami menetap di Melaka. Sekarang nie dah besarlah juga dua-duanya dan syg ler juga kt diorg nig..hu2.

Kisahnya malam smlm si Kiki macam tak berapa sihat dan warnanya pudar dan pucat aje. Berenang pun tak selincah biasa dan kejap-kejap kelihatan nak rebah ke sisi. Nampak gaya seperti seruan Ilahi semakin hampir. Yang lagi sedihnya bila melihat kawannya si Lala tahu Kiki tak sihat dan sentiasa support dan berenang di sebelahnya. Bila si Kiki nie senyap dan badannya nak rebah, Lala pun berenang ke arah Kiki dan tolak kawannya dengan kepala supaya badannya tegak dan boleh berenang semula. Aduh, touching la kejap tgk gelagat 2 ikan puyu nih..hebat nilai persahabatan mereka.

Erm..jika itulah takdirnya kami redha dan merelakan...setelah diberi makan, kami biarkan 2 sahabat itu bermain dan meluangkan masa bersama..mudah-mudahan pagi esok mereka masih bermain dan berenang bersama.

Pagi sblm pergi kerja tgk semula, erm..nampak makin ok dan baik dari mlm tadi..perlu segera menuju ke tempat kerja so tinggalkan mereka dulu..harap tiada apa-apa berlaku..

Sepulangnya dari kerja..alhamdulilah, lega rasanya. Nampaknya kami masih diberi peluang utk membela Kiki dan Lala..warnanya kembali segar dan kembali lincah berenang seperti biasa. Mungkin Kiki tidak sihat malam tadi, tapi manalah kita nak tahu kan..

So, back to normal..=) 

Ok, itu sahaja rasanya berkaitan ikan puyu belaan kami, Kiki dan Lala..


Bermain bersama dalam besen..Kiki dan Lala..=)

Tuesday, 18 February 2014

Nostalgia - di alam pengajian

Assalamualaikum,

Erm..malam-malam nie tetiba nak layan feeling ckit..

Bila lihat semula wajah sahabat2 lama di FB..sahabat di sekolah, matriks, universiti (rakan2 semasa alam pengajian), kerana mereka lah antara sebab kita berada di mana kita berada sekarang. Mereka turut membantu mencorakkan diri kita secara langsung dan tidak langsung..


Ya-Allah, walaupun adakalanya kami berjauhan dan terputus hubungan kerana faktor lokasi dan persekitaran, moga silaturahim yg pernah terjalin akan kekal dan utuh dalam hati dan ingatan.

Nostalgia

Munsyid: Shoutul Amal


Terkenang sebuah memori lalu
Kisah persahabatan kita bersama
Di dalam satu pengajian
Menuntut ilmu dan pengalaman
Mengingatkanku pengorbananmu
Terpahat padu di kalbuku

Bersama rakan taulan dan guru
Tawa riangmu menghiburkan hatiku
Indahnya suasana ketika itu
Terjalin ukhuwah sejati

Nasihatmu sungguh bermakna bagiku
Mengenalkanku erti kehidupan
Susah payah kita hadapi bersama
Itulah asam garam dalam kehidupan

Ya Tuhanku tabahkan hatinya
Kuatkan semangatnya untuk menghadapi hidup
Limpahkanlah maghfirah dan kasih sayang-Mu
Agar hidupnya sejahtera di dunia akhirat